Biler

For indianere er veien en lekeplass

I år 2005 eller så, et ungt par som bor i Vasant Kunj, en liten by i Indias hovedstad byen New Delhi, var velsignet med sitt første barn. De unge foreldrene, begge leger, var opprømt av den nye tillegg til sin familie. Selv før barnet kan fullføre ett år, bestemte de seg å reise utenfor Delhi med bil. Mens mannen kjørte bilen, kona satt ved siden av ham i forsetet holder babyen. Begge ikke ha deres setebelter så bilen sprang mot målet sitt.

Et sted langs stasjonen, mens du unngår en syklist, bilen skjente voldsomt, og styrtet mot et tre. På grunn av det massive påvirke babyen ble kastet fra sin mors beskyttende hender og rev gjennom frontruten, bryter mot et tre. Babyen døde øyeblikkelig mens foreldrene mirakuløst overlevde med store blåmerker.

Slike hendelser ikke vekke noen større bevissthet i India. Sikkerhet er et stygt ord blant indisk drivere. Eller så virker. India har blant det høyeste antallet dødsfall i verden når det gjelder trafikkulykker. Er det i sine gener til å være ulydig trafikkreglene? Eller er loven så slapp at man kan komme unna med veien indiscipline i India?

Man trenger å ta en nærmere kikk på to hjuling ryttere og fire hjuling drivere i New Delhi å innse hvor trafikk normer er kastet ut av vinduet så skamløst. Selv om det er obligatorisk for bilførere og deres co-passasjer i front å ha setebelter, følge svært få denne regelen. En tilfeldig observasjon vil bevise utover tvil at tre blant alle fem førere ha setebelter på veiene i Delhi. Som for co-passenger sitter ved siden av driveren, er det kanskje en i hver fem. Det er blant vanlige folk.

Hva med lov enforcers og andre bilkjøring regjeringen? Nesten ingen av driverne som kjører en politistasjon kjøretøy bærer en bilbeltet. Som for politimenn som sitter ved siden av driveren, trenger de også ikke bære bilbelte. Det samme gjelder for de bilkjøring tilhører de væpnede styrkene, ambulanser og brannbil. Lov av landet synes ikke å gjelde for dem..

Det er tid for indianerne å ta loven litt mer alvorlig. Med mindre, selvfølgelig, vil de fortsette å krasje inn i trær og polakkene og døde en altfor tidlige død!