Biler

En historie av dekk

Helt siden mennesket utviklet transport bruker maskiner, er det behov for å enkelt flytte disse maskinene fra sted til sted. Første bilene brukes for dette var intet annet at en flat seng ligger i loggene. Men det varte ikke lenge nye transportmidler ble utviklet. Først av disse var enkel handlevogn eller vogn, som senere vike til chariot. Det er noen debatt om hvor chariot for første gang, men de begynte å dukke opp i Egypt rundt 2000 f.Kr. Både handlekurven og chariot ble først flyttet ved bruk av hjul. Disse første hjulene var laget av tre, som var festet til en fast aksel. Eksempler på dette er funnet i Midtøsten og datert til over 5500 år gammel. De første eksemplene på tre hjul var også solid. De jobbet godt men solide hjul var svært tungvint og tung. Eiker rattet, som tillot lettere og raskere biler, ble utviklet rundt 2000 f.Kr. eksempler på disse er funnet over hele Midtøsten og Europa. Rundt 500 f.Kr. tre hjul banet vei for en nyere tøffere materiale jern. Det var ikke før sent 1800-tallet og tidlig 1900-tallet og oppfinnelsen av bil, men at innovasjon endelig kom til hjulet. Mange av de første bilene produsert faktisk hadde tre spoked hjul.

De første gummidekk dukket opp på midten av 1800-tallet. Disse første eksemplene var solid gummi selv var ansvarlig for bære vekten av kjøretøyet. Andree og Edouard Michelin utviklet de første ikke-heldekkende pneumatiske dekkene for bilen i 1895. Brødrene ble etterhvert en av Europas ledende produsenter av mer fleksibel pneumatiske type og som en konsekvens, bruk av solid gummi falt av moten. Først, men var det problemer med gummi brukes i pneumatics. Når det var varmt gummi tendens til å bli myk og når det var kaldt ble det sprøtt. Samme tid i Amerika oppdaget George Goodyear vulcanization prosessen. Vulcanization endret egenskapene av gummi. Med vulcanization ble gummidekk stabil og forutsigbar om hvordan de ville reagere uansett vær, som hjalp i videre utvikling av denne nye industrien.

På grunn av disse nyvinninger og oppfinnelsen av bilen, i 1898 ble Goodyear Tire og gummi selskapet dannet i Amerika. Snart etterpå innlemmet Harvey Firestone Firestone Tire og Rubber Company og flere andre mindre kjente selskaper fulgte snart etter. For de neste femti årene, pneumatics ble produsert ved hjelp av et system som besto av en slange som kan settes under trykk med luften inne og en ytre casing som beskyttet røret og gitt trekkraft for bilen. Langs måten andre nyskapninger beskjæres opp for å hjelpe med holdbarheten av casing. En av disse nyvinningene var utviklingen av forsterket lag eller "plysj" gummiert ledninger i casing å øke sin styrke. I 1948 introduserte Michelin den første stål belte radiale. Denne nye "sirkulær" design kom sitt navn fordi stålet ply ledninger utstrålte i nitti graders vinkel fra felg. Fordelene med radiale over eldre ply design inkludert ikke bare lenger trå livet, bedre styring og rullemotstand men også bedre gass kjørelengde.